Home Amazon Uppgifter anger att Amazons iRobot-köp blir föremål för EU-utredning

Uppgifter anger att Amazons iRobot-köp blir föremål för EU-utredning

287
0

Tidningen Financial Times uppger att EU:s tillsynsmyndighet nu avser att starta en officiell utredning av Amazon i och med deras köp av iRobot. Tjänstemännen som arbetar med detta fall anger att det kan finnas problem där Amazon kan komma att missbruka Roomas bilddata, vilket skapar potentiella integritetsproblem. Tanken är att en kombination av bilderna och Alexa-data kan innebära en konkurrensfördel på marknaden, som inte är överensstämmande med gällande lagstiftning. 

Läckta bilder ledde till upptäckt 

Det var MIT Technology Review som nyligen upptäckte att bilder tagna av så kallade utvecklingsversioner av Roomba J7-dammsugaren hade kommit ut i privata Facebook- och Discordgrupper. Man tror att medarbetare som arbetade med projektet står bakom läckan, vilket ledde till att iRobot avbröt arbetet med Scale AI, en startup som arbetade med det hela. iRobot sade vid tillfället även att tekniken aldrig kommit längre än till en testmodell, och inkluderade en varning som skulle göra att känslig information inte visades. 

Amazons bemötande av informationen

Man tror att Amazon med stor sannolikhet vill stoppa en vidare undersökning i ämnet då man anser att Roombas inte kommer att skapa några sekretessproblem eftersom det inte kommer att användas på ett sådant sätt. Amazon säger dock att de samarbetar med tillsynsmyndigheter i ärendet. Det ligger i företagets intresse att få ärendet löst så fort som möjligt. 

Hårdare tag mot Big Tech-företag

EU har annonserat att de kommer att ta hårdare tag mot Big Tech-företag som inte följer lagstiftning eller ligger på gränsen till detta. Detta efter att organisationer för medborgerlig frihet protesterat mot att EU tidigare har varit långsamma i att hantera denna typ av integritetskränkningar gentemot sina medborgare. 

Previous articleAmazon höjer leveranskostnader i Europa
Next articleGoogle satsar på uppdaterad version av medicinsk A.I. – designad för att besvara hälsofrågor