Home Teknik Rymdteleskopet Euclid skall kartlägga det mörka universum

Rymdteleskopet Euclid skall kartlägga det mörka universum

202
0

Europaparlamentet röstade i juni 2023 för ett lagförslag som ska ligga till grund för världens första heltäckande regler för AI. Mer än 150 ledande företag varnade dock redan då för att EU:s planer på att reglera artificiell intelligens riskerar att skada Europas konkurrenskraft. 

Växande krav på reglering

Det har funnits växande krav på reglering efter en rad exempel som OpenAI:s chatbot ChatGPT som har klarat läkar- och advokatprov. Detta visar på riskerna och även de otroliga möjligheterna med AI.

Den nu antagna regleringen innehåller specifika bestämmelser för generativa AI-system, som ChatGPT och Dall-E, som kan producera text, bilder och andra medier. Parlamentet och EU:s 27 medlemsländer ska förhandla om förordningen innan den slutligen godkänns och blocket vill träffa en överenskommelse i slutet av året. Reglerna stipulerar att AI-genererat innehåll måste deklareras som sådant och förbjuder viss AI inklusive ansiktsigenkänningssystem i realtid.

Vad protesterar de stora företagen då emot? 

“Enligt vår bedömning skulle lagförslaget äventyra Europas konkurrenskraft och tekniska suveränitet utan att effektivt ta itu med de utmaningar vi står och kommer att ställas inför”, säger chefer från franska Airbus, Peugeot och Renault, tyska Siemens och Facebooks moderföretag Meta i ett öppet brev till EU:s institutioner.

De varnar enligt lagförslaget för att generativ AI “skulle vara kraftigt reglerad” och att sådan reglering kan leda till att “mycket innovativa företag” flyttar sin verksamhet utomlands och att investerare drar tillbaka sitt kapital från utvecklingen i Europa.

En sannolik reglering allt närmare

Trots dessa protester ser det ut som att förslaget kommer att slutligen röstas igenom och börja gälla i Europa i en nära framtid.

Previous articleRisker med EU:s AI-reglering enligt flera stora företag
Next articleGoogle annonserar att de kommer blockera kanadensiska nyhetskanaler från sökresultat