Home Google Google testar blockering av nyhetsinnehåll i Kanada

Google testar blockering av nyhetsinnehåll i Kanada

238
0

Google testkör just nu möjligheten att blockera åtkomst till vissa nyheter för en del kanadensiska användare. Detta är ett möjligt svar på den kanadensiska regeringens planer på att komma med ett lagförslag som gäller just nätnyheter. Detta lagförslag betyder att man skall kunna tvinga plattformar som tex Google och Meta att betala nyhets-utgivare för deras innehåll. 

Google säger att blockeringen är en del av en normal testverksamhet

Testerna är enligt Google själva tidsbegränsade och helt slumpmässiga. Den kanadensiska regeringen har i ett svar på plattformarnas planer kommenterat att lagförslaget är en viktig del för att garantera att techjättarna tar sitt ansvar för korrekta och transparenta nyheter. Detta är också något som i längden kan komma att ge svallvågor även i andra länder, som exempelvis Sverige, som i sin tur då ser över lagstiftningen gällande detta på nationell nivå. Ett exempel på detta är hur den australiensiska regeringen drev igenom en liknande lag i mars 2021 och vilken i hög grad påverkade Facebook i landet.

Techjättar har stor påverkan på nyheter världen över 

Mediebranschen i Kanada har tidigare gått ut och efterfrågat större reglering gentemot teknikföretagen, som på senare år tagit allt fler marknadsandelar när det kommer till såväl reklam som nyheter. Det är ett faktum att mer än 450 nyhetskanaler har stängt i Kanada sedan 2008 och liknande tendenser syns på allt fler platser i världen, inklusive i Sverige. 

Allt fler regeringar ser vikten av en tydligare lagstiftning och detta ser nu ut som att det kan komma att bli verklighet, speciellt om inte techbolagen samarbetar och tar sitt ansvar.

Previous articleGoogles Bard som konkurrent till ChatGPT
Next articleAmazon höjer leveranskostnader i Europa