Home Google Google Lens kan hjälpa till att identifiera hudtillstånd via bildsökning

Google Lens kan hjälpa till att identifiera hudtillstånd via bildsökning

346
0

Människor söker idag information på nätet och Google Lens kan nu erbjuda mer information om exempelvis utslag som uppkommer. Google beskriver själva hur funktionen Lens bildsökning inbyggd i apparna på iOS och Android kan söka efter hudåkommor. Detta kommer också att fungera på andra delar av din kropp om du vill ha mer information om vad något kan vara.

Utvecklingen har skett under många år

Google har undersökt användningen av AI-bildigenkänning för hudåkommor i flera år. På sin utvecklarkonferens 2021 förhandsgranskade företaget ett verktyg som försökte identifiera hud-, hår- och nageltillstånd med hjälp av en kombination av foton och enkätsvar. Då var informationen att man kunde känn aigen 288 tillstånd med en korrekt bedömning cirka 84% av tiden. Detta är ett gott resultat men man hoppas ändå att man skall kunna nå en ännu högre siffra.

Viss försiktighet är nödvändigt för framtiden

Det finns också goda skäl att vara försiktig med AI-diagnostikverktyg. En ihärdig kritik när det gäller att identifiera hudtillstånd är att sådan programvara är mindre exakt för användare med mörkare hudtoner. Forskning visar att det saknas tillräcklig statistik för alla slags människor för att man skall kunna göra korrekta bedömningar. Detta visar på det viktiga med att vara försiktig med dessa funktioner. 

Företaget har försökt bygga funktionen på ett rättvist och smart sätt genom att arbeta med organisationer och kliniker som servar patienter från “skiftande bakgrunder”. Genom att arbeta med experter hoppas man i framtiden kunna utarbeta verktyg som kan vara av verklig hjälp för alla som använder verktyget.

 

Previous articleTwitter fortsätter att minska sedan det köptes av Elon Musk
Next articleRisker med EU:s AI-reglering enligt flera stora företag